Lördag
27 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 2 matcher
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 2 matcher
Fredag
08 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match

Matchen för alla tjejers lika förutsättningar

12 mars 2024 07:18
Mer Än En Sport

Ibland är en match bara en match, ibland är en match mer än en sport. Under fredagskvällen 8 mars och den internationella kvinnodagen visade vi i Malmö FBC att det var mer än en match. Tillsammans visade vi upp flera generationer av kvinnliga utövare i klubben för alla tjejers lika förutsättningar.


Sällan har en match fått en så enorm känsla och inramning som den fick fredagen 8 mars 2024 när det var Skånederby i SSL Dam i Baltiska Hallen.

Dörrarna öppnades 17.00 och sakta men säkert började publik komma på plats. Framförallt de som bokat en biljett till VIP där det var After Work med buffémat från Smak Sak och en ginbar från Paddys.

Under kvällen inne på VIP bjöds det på intervjuer med spelare och tränare från båda lagen. Det bjöds även på historieberättande från en av klubbens grundare Peter Hansson eftersom passande nog är 8 mars datumet då Malmö FBC grundades.

I en annan del av hallen arrangerade Skånes Innebandyförbund en föreläsning om flickreckrytering för att hjälpa fler föreningar att skapa bättre förutsättningar för att spela innebandy för tjejer.

När det närmade sig matchstart så kunde vi konstatera att publik strömmade in och att vår marknadsföring hade get resultat. Precis innan tekningen så var det en sak som sticker ut i allt vi gjort och gör på våra matcher som belyser vårt engagemang utanför innebandyplanen så att säga.

I Max Wimans krönika efter matchen i Sydsvenskan så kan vi konstatera att det vi i Malmö FBC gör är mer än en sport. Vi gör ingenting själva utan det är tillsammans som vi gör skillnad.

För att citera Wimans ingress så "behöver det ibland inte vara de stora gesterna, det räcker med något enkelt och rakt och tydligt. Sådant kan beröra mig i alla fall. Som när inte bara Malmö FBC:s damlag marscherade ut till match mot IBK Lund. Utan varenda tjejlag i hela klubben."

Vanligtvis har vi något ungdomslag som går in med damlaget men denna kvällen ville vi lyfta fram alla tjejer och damer i klubben och visa på att det går att börja spela som liten, som ung, som äldre och ändå känna av att alla kan känna av gemenskapen, glädjen och respekten för varandra.

Kvällen till ära fyllde vi även Baltiska Hallen med en publik som går till rekordnotering för en dammatch i Malmö FBCs historia men troligtvis till en av de bästa siffrorna i SSL dams säsong 2023/24. Publiksiffran 1239 fick därför ta del av hyllningen av Malmö FBCs bredd och ungdom och elitlag.

I periodpaus 1 fick vi även möjlighet att hylla våra pensionärer som i början av februari 2024 tog silver och brons i Veteran-SM 65+ där bland annat vår grundare Peter Hansson var med och deltog. Ett tecken på att det går att engagera sig i Malmö FBC oavsett ålder och vem vet, kanske ser vi alla våra flicklag i Veteran-SM 65+ om 50-60 år.

Om det är något vi vet så är det att Publikmatchen var en succé. Malmö FBC visar att klubben är mer än en sport. 8 mars är Malmö FBCs födelsedag och kanske är det en anledning till det? Låt oss fortsätta främja och belysa kvinnors förutsättningar att bli lika som män i en ung sport som innebandy såväl som ute i samhället.

Låt oss avrunda med en återblick i Max Wimans krönika:

Det är klart att den åttonde mars föder tankar. Tankar kring saker som borde vara självklara varje dag, inte minst inom idrotten. Men en påminnelse om det goda, kan också vara att sätta fokus på själva verksamheten. När de yngsta tjejerna tågade in hand-i-hand med Ellen Rasmussen och gänget, följde resten av tjejlagen efter. Inget unikt – Lugi brukar låta alla ungdomslagen marschera ut en gång per säsong – men ändå mäktigt på något sätt. Det här var tjejernas kväll. Ett par tre minuters eftertanke och ja, jag erkänner att jag blir berörd av en sådan liten sak. Jag vet hur stolta FBC-killar är när de får gå ut som maskotar till klubbens kvinnliga ligalag vid andra matcher. Det är naturligt för dem, kvinnorna är klubbens förebilder (utan att förminska killarna i en lägre serie).

En sport för alla, det är väl precis så det ska vara fortsätter Max Wiman.

Frågar du en ung skånsk innebandyspelare vem som är hans eller hennes förebild, tror jag att 90 procent svarar Ellen Rasmussen. En av världens tio bästa spelare......Att samla 1 239 personer på innebandy i Baltiskan en fredagskväll är ett tufft jobb, men FBC lyckades och eftersom man har långt modernare arrangemang än till exempel ligahandbollen, blev inramningen riktigt fin.

Ett stort tack till alla som var med och bidrog till fri entré i Publikmatchen:

Team Skåne Bygg Louise Calner LN Utemiljö Saint Gobain Sweden Malmö Arena Hotel Caanel Svenska Kyrkan AxÖ Consulting Tommy Anderssons Måleri Smak Sak Paddys Clean Drink Fat Pipe Hummel Team Sportia