Lördag
27 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 2 matcher
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 2 matcher
Fredag
08 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match

SSL zoomar in - Malmö FBC

4 december 2019 09:39
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I seriens 10:e avsnitt tar vi oss återigen till södra Sverige från IBK Dalen och Umeå, där vi befann oss förra veckan.

Vi tar oss hela vägen ner till Skånes största stad för att första advent till ära besöka klubben som bildades så sent som inför säsongen 2008, då två lokala föreningar slogs ihop till en.

Föreningens just nu enda SSL-lag gjorde en hejdundrande resa genom seriesystemet upp i den svenska högstaligan och spelar idag sina hemmamatcher i Baltiska Hallen.

Vi pratar givetvis om Malmö FBC.

Mikael Jeppsson, klubbchef och huvudtränare Malmö FBC Dam, ombeds inledningsvis att beskriva föreningen med sina egna ord och han behöver ingen längre betänketid innan han börjar: – Vi vill vara en familjär klubb där man ska känna samhörighet, trots att vi verkar i en storstad och är ganska utspridda, menar han och kommer ganska omgående in på ovan nämnda hopslagning. – Inför säsongen 08/09 valde man att slå ihop Malmö FBC och IBF Backalirarna med tillhörande ungdoms- och seniorverksamhet. Man behöll dock namnet Malmö FBC, då det ansågs mer etablerat. Han fortsätter:

– En av många högt satta målsättningar i Malmö FBC är att man ska vinna SM-guld och i en satsning på herrlaget att ta sig upp i SSL anställde man Isac Carlsson, den gamla Warbergsspelaren, som tränare.

Någon säsong senare valde man att också anställa en tränare för damlaget, som då låg i division 2 (nuvarande division 1). Tränaren man anställde var just Mikael Jeppsson.

– Det var egentligen först då vi började titta uppåt på riktigt. Jag antar att jag är ganska ensam om att ha varit halvtidsanställd tränare i div 2, vilket man valde för att jämställa mer med herrarna, som då låg i Allsvenskan. Då var ju jag var ledare för flicklaget, som hade rätt stora framgångar, så man kände att man ville satsa på mig.

Apropå framgångarna Mikael hade med klubbens flicklag, berättar han nostalgiskt om en säsong där både klubbens F16- och F18-lag vann SM-guld. – Vi spelade semifinal mot RIG och var uträknade på förhand. De ledde med flera mål inför tredje perioden, men vi lyckades komma ikapp och inför förlängningen tänkte vi att de var lite i chocktillstånd för att vi lyckats komma ikapp som vi gjort.

Man valde att chansa direkt i förlängningen genom att sätta in sin första powerplayformation. – Jag tror vi avgjorde redan efter 19 sekunder. Det är det bästa innebandyminnet jag har, när vi vann där.

Malmös Johanna Ejdelind, nummer 25, och Yamou Njai, nummer 7, bjuder på ett leende i matchen borta mot Täby den 18 november. Malmös Johanna Ejdelind, nummer 25, och Yamou Njai, nummer 7, bjuder på ett leende i matchen borta mot Täby den 18 november. Som start för damlagets satsning uppåt i seriesystemet höjdes kraven ordentligt, vilket gjorde att en hel del spelare av olika anledningar lämnade laget. – Merparten ur det nya damlaget togs från flicklaget där jag själv var tränare, samtidigt som de som försvann inte riktigt hade ambitionen för att satsa helhjärtat, menar han.

Tre säsonger senare, som debutant i Allsvenskan, vann man serien och ställdes i kvalet mot Jönköping för att ta sig upp i svensk innebandys absoluta finrum.

– Det året ville det sig inte, Jönköping blev för svåra. Men redan nästa säsong vann vi serien igen och gick då hela vägen upp i SSL där vi varit sen dess, säger Mikael nöjt.

Fyra säsonger senare är Malmö FBC:s SSL-damlag enda damlaget på elitnivå i Skåne. – Det är ju lite ensamt på toppen och Skåne borde ha två lag på SSL-nivå. Men vi vet hur svårt det är att ta sig upp hit, menar Mikael och fortsätter:

– Samtidigt är det viktigt för oss att ha bra relationer med klubbarna runt omkring i Skåne. Vi vet om att det skånska värvningsklimatet är lite dåligt, så vi försöker ha goda relationer med alla klubbar. Det är viktigt för oss att vi går lite i bräschen för skånska dam- och flickinnebandyn. Vi bjuder in till våra matcher, lag kommer och får träffa våra spelare och vi är väldigt tillgängliga och vill att de ska kunna skapa lite idoler i våra spelare. – Samtidigt försöker vi få ut våra spelare och de används flitigt i till exempel Skånes innebandyförbund. Det är lite såna bitar vi jobbar mycket med i vår verksamhet, att synas mycket utåt.

Hur ser herrsidan ut?

– På herrsidan har vi två elitlag och fler lag på förbundsserienivå i Skåne, där vårt herrlag spelar i division 1 just nu. – Tjejesidan är viktig att jobba med och att skapa förebilder och får det andra att börja och fortsätta spela innebandy bidrar vi så mycket vi kan till Skåne.

Han fortsätter:

– Just nu är vi det enda valet om man vill spela SSL och inte vill flytta från Skåne. Det är något vi vill vårda, att de kommer till oss när de är redo att spela i Superligan. Det är viktigt att vi kanske även hjälper dem att bidra lite i de andra klubbarnas utveckling så att spelarna blir redo och att visa upp vår verksamhet för de här spelarna; detta krävs för att komma till oss.

Klubben är vid sidan av även mycket involverade i flera projekt runtom i Malmö och Skåne, och använde innebandyn och idrotten för att hjälpa till i samhället.

– Med idrotten kan vi hjälpa till på andra sätt också. Ett projekt som heter Goda Grannar syftar till att det ligger två flykting (anvisningsboenden) i närheten av vår idrottshall. Vi har en innebandyträning och annan träning med de boende en gång i veckan. Vi tar emot alla barnen där så att de får spela innebandy eller utöva andra idrotter. För föräldrarna har vi samtidigt lite caféverksamhet, där vi kan hjälpa till att ha lite folk där som hjälper till om det behöver hjälp med att tyda papper eller liknande.

Man bedriver även verksamhet man kallar Nattinnebandy, vilket innebär att man öppnar upp sporthallen för ungdomarna på kvälls- och nattid varje fredag och lördag. – Tanken bakom det är att det är bättre att vara inomhus och spela innebandy istället för att sparka sönder busskurer eller vandalisera., menar han och berättar vidare om ytterligare ett uppskattat projekt klubben är delaktiga i - DOIT. – Det innebär i korta drag att man aktiverar mellanstadieungdomar i problemutsatta områden, hämtar dem på skolan, spelar innebandy och lämnar barnen igen.

– Det är de tre projekten vi har igång just nu. Vi startar upp lite nya saker då och då och har ganska mycket på gång. Goda Grannar är väldigt omfattande, många som berörs. Syftet är att de som vill spela innebandy, ska vi kunna ta in i våra ordinarie träningsgrupper. Vi kittar upp dem med all utrustning som behövs, de får liksom allt gratis. Vi vill minska de hinder som gör att man inte kan gå med i föreningarna.

Han avslutar:

– Som sagt, vårt damlag är just nu flaggskeppet och består till stor del av lokala spelare med en ganska internationell touch. Träningarna är i stort sett på engelska, men det är vi vana vid nu. Vi vill att en stor del av truppen ska vara Malmö med omnejd, för det är viktigt för oss att vi är Skånes lag också, att de duktiga spelare vill gå från sin klubb och slå sig in i SSL hos oss. – Jag tycker att vi har föryngrat rätt rejält inför denna säsongen och inte är rädda för att ge unga spelare chansen. Medelåldern när vi spelade i division 2 var drygt 17 år. Den blev egentligen högre i takt med att spelarna blev äldre.

Trots klubbens framgångar, är man i nuläget inte alls nöjda utan siktar verkligen ännu högre uppåt.

– Nej, vi är inte nöjda, svarar Mikael direkt. Jag vill inte tro att vi mött vår peak redan, jag tror att det finns mycket mer att hämta.

Malmö FBC siktar mot SM-bucklan och man är absolut på god väg, man är redan väletablerat på damsidan och siktar uppåt i seriesystemet även på herrsidan.

Men, för innebandyns del, är ändå jobbet man lägger ner på samhället viktigare och det man gör är ovärderligt för samhället i stort. Man hjälper ungdomar och förebygger olika samhällsproblem men framförallt - man gör världens roligaste sport tillgänglig för dem som inte har möjligheten att utöva den.

Innebandyn.

Keep it up, Malmö FBC!

Intervjun är saxad från: https://www.ssl.se/artikel/pb2oak374-4147d/ssl-zoomar-in-malmo-fbc