Lördag
27 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 2 matcher
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 2 matcher
Fredag
08 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match

Malmö FBC i framkant inför 2020

10 december 2019 09:00
Förening

Här kommer en viktig nyhet för alla medlemmar, föräldrar, partners etc inom Malmö FBC. Från den 1:a januari 2020 blir Barnkonventionen lag och det införs krav om registerutdrag. Läs om hur Malmö FBC ligger i framkant inför de nya förutsättningarna!


Registerutdrag Vid Riksidrottsmötet 2019 fattade Riksidrottsförbundet (Sveriges högsta idrottsliga organ) att det från 1:a januari 2020 att föreningar ska begära in registerutdrag från alla som via sitt uppdrag inom föreningen på ett eller annat sätt har kontakt med barn.

”Föreningar ska – istället för som tidigare uppmanas att – begära begränsat utdrag ur belastningsregistret för de som anställs eller har uppdrag i föreningen och där har kontakt med barn.” (utdrag från RF:s hemsida)

Klubbchef Mikael Jeppsson om registerutdrag: Vi har förekommit beslutet och sen ett tag tillbaka påbörjat med insamlingen av registerutdrag från alla våra ledare, funktionärer, förtroendevalda, anställda etc som på ett eller annat sätt via sitt uppdrag/tjänst inom Malmö FBC har eller kommer i kontakt med barn. Processen hanteras i enlighet med RF:s guide och beslutet har välkomnats positivt av alla. Det är jag som är utsedd att vara ansvarig för kontrollen och rapporterar därefter till styrelsen. Kontrollen beräknar jag vara klar om två veckor.

Barnkonventionen blir lag I juni 2018 fattade riksdagen beslutet att barnkonventionen ska bli lag. Beslutet innefattar även ett uppdrag till regeringen att följa upp hur beslutet efterlevs. Principen om barnets bästa samt barnets rätt att komma till tals kommer få en central roll i beslutsprocesser som rör barnet. Lagen börjar gälla i januari 2020.

Barnkonventionen vilar på fyra grundläggande principer. Dessa ska vara ledande för hur konventionens övriga artiklar bör tolkas. De fyra grundläggande principerna är: • Förbud mot diskriminering (artikel 2) Alla barn har rätt att ta del av sina rättigheter. • Barnets bästa i främsta rummet (artikel 3) Alla beslut som tas och som på något sätt berör barn ska beakta barnets bästa. • Rätten till liv och utveckling (artikel 6) Inte bara barnets överlevnad, utan även hans eller hennes utveckling skall säkerställas till det yttersta av samhällets förmåga. • Rätten att få komma till tals (artikel 12) Barnets åsikter ska komma fram och ges respekt. Barnkonventionen är inget nytt och sedan 2009 har det stått i RF:s stadgar att ”all idrott för barn ska utgå från barnkonventionen” och det är alla föreningar skyldiga att följa. Men att den blir lag från 1/1 2020 och innebär i korthet att det gett upphov till en noggrannare syn på verksamheten för att säkerställa att den följs. Samt lägger fokus på de områden där idrottsrörelsen kan bli bättre.

Mikael Jeppsson om Barnkonventionen: Alla våra styrdokument är i linje med barnkonventionen och jag tycker att vi sedan länge har legat i framkant när det gäller strukturera vår verksamhet utifrån barnens bästa. Vi är naturligtvis inte färdiga där utan ska jobba ännu mer förebyggande (med b la handlingsplan) och med uppföljning av trygga idrottsmiljöer. Dessutom kommer vi efter årsskiftet att instifta ett ”Barn- och ungdomsråd” för att ytterligare utveckla vår verksamhet. Rådet kommer att vara underställt styrelsen och ledas av Ungdomsansvarig Henrik Nordström.

Länkar

https://www.rf.se/RFarbetarmed/Tryggidrott/fragorochsvaromregisterutdrag

https://www.rf.se/contentassets/a2609ff7dba649a0ab90c77694961e96/lathund-registerutdrag-if.pdf

https://www.rf.se/RFarbetarmed/Barn-ochungdomsidrott/Barnkonventionenblirlag

https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/nya-dokument/nya-dokumentbanken/ovrigt/guide-barnkonventionen.pdf

https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/nya-dokument/nya-dokumentbanken/ovrigt/skapa-trygga-idrottsmiljoer.pdf