Söndag
15 Okt 2 matcher
Onsdag
18 Okt 1 match
Lördag
21 Okt 1 match
Lördag
28 Okt 2 matcher
Fredag
03 Nov 1 match
Lördag
04 Nov 1 match
Lördag
11 Nov 1 match
Fredag
17 Nov 1 match
Söndag
19 Nov 2 matcher
Lördag
25 Nov 1 match
Lördag
02 Dec 1 match
Lördag
16 Dec 2 matcher
Onsdag
20 Dec 1 match
Fredag
29 Dec 1 match
Fredag
05 Jan 1 match
Söndag
14 Jan 2 matcher
Torsdag
18 Jan 1 match
Lördag
20 Jan 1 match
Söndag
21 Jan 1 match
Onsdag
24 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match

Tillsammans är vi Goda Grannar

19 september 2023 10:29
Mer Än En Sport

Varje torsdagseftermiddag samlas vi med Rädda Barnen, Bulltofta SIF och Nordea för att ta emot barnfamiljer i hemslöshet. Tillsammans bidrar vi med en aktiv livsstil och lite gofika, allt för att tillsammans vara goda grannar.


Det finns flera engagerande föreningar i Kirseberg och Värnhem och några av dessa har vi ett samarbete med för att bidra med skillnad utanför innebandyplanen och för att bidra med vårt samhällsengagemang.

Vi har skapat nya samarbeten under året där vi nu är tillsammans med Rädda Barnen, Bulltofta SIF och Nordea för att skapa förutsättningar för barn och unga i området att delta i prosociala aktiviteter på fritiden.

Genom flera år har Rädda Barnen varit en del i detta arbete där deras volontärer möter upp barnen på sina boenden och tar med dom i en trygg transport till Kirsebergs sporthall. Därefter har vi tillsammans med våra ledare öppnat upp hallen med massor av olika aktiviteter att testa på.

Även fotbollsklubben Malmö City FC har liknande upplägg med Rädda Barnen och har fotboll med barnen efter oss.

En gång på våren och en gång på hösten möts vi alla tre upp för att bjuda på grillat till barnen och deras föräldrar.

Sedan våren 2023 har vi utökat samarbetet där en barn- och ungdomsförening Bulltofta SIF som har fantastiska ungdomsledare som är med oss och får dels träna på sitt ledarskap med våra ledare men får även en chans att delta i ett samhällsengagemang som detta.

Däreutöver har vi även fått med oss Nordea som dels kan tipsa och prata med föräldrarna om ekonomiska frågor men framförallt är med och bidrar med gofika och volontärer varje vecka och även bidragit att vi alla ledare nu ser enhetliga ut med snygga ledartröjor.

Tillsammans är vi Goda Grannar och fler kan vi bli. Vill ditt företag vara med och stötta oss i detta eller liknande arbeten, ta kontakt med [email protected].

Hör mer om Goda Grannar

Vi presenterar här ett nedslag med vår marknads- och projektledare Jakob Wikenstål och Rädda Barnens lokalförening i Malmös ordförande Karin Sellberg som varit med i flera år i projektet Goda Grannar.

Ni två har hittat varandra genom samhällssamverkan CTC-nätverket, berätta lite mer om varför ni var intresserade av att samarbeta?

– Redan innan vi hittade varandra i CTC fanns det en samverkan mellan Malmö FBC, Malmö City Fotbollsklubb och Rädda Barnen som heter Goda Grannar. När Malmö stad bytte inriktning på de boende på Kirsebergs IP, pandemin slog till och vi som arbetade byttes ut så försvann samarbetet. I samband med att jag stötte på Malmö FBC på CTC-träffar så blåste vi liv i samverkan igen och har sedan utvecklat den både till storlek och antal. Utan denna kontakt via CTC hade det nog aldrig hänt berättar Karin Sellberg från Rädda Barnen i Malmö

– När jag kom in i verksamheten sommaren 2021 så fick jag lära mig att vi hade ett samarbete med Rädda Barnen där vi varje vecka möjliggjorde att barnfamiljer som lever i hemlöshet kunde komma till vår hall och få testa på bl.a. innebandy helt gratis. Detta samarbete kände jag direkt att det är mer än bara en aktivitet och ett samarbete. Det är ett samarbete som är livsviktigt. Vad skulle annars denna målgrupp av barnfamiljer göra när de har tuffa förutsättning till aktiviteter och rörelseglädje? Frågar Jakob Wikenstål, tf. klubbchef för innebandyklubben Malmö FBC.

Han fortsätter...

– Dessutom bidrar just Rädda Barnen med erfarenhet och trygg transport för barnen från deras hem till hallen. Rädda Barnen har en stor kunskap kring bemötande av barn som kommer från tuffa miljöer. De har alltid härligt engagemang och energi som smittar av sig. Så vi är så tacksamma för att de är med oss i detta. Sedan förstår jag att Karin och Rädda Barnen har fullt upp med olika engagemang och aktiviteter så vi känner oss privilegierade att kunna åstadkomma en så viktig aktivitet som vi gör tillsammans. När vi sedan har träffar via CTC så blir det alltid kul att säga hej till varandra och känna stolthet i vad vi gör tillsammans. Detta smittar av sig och gör att man är väldigt positiv att få till liknande med andra aktörer i CTC säger Jakob Wikenstål.

Vilka av era samarbeten är ni mest nöjda med och varför?

– Barnen som bor på familjeboendet på Kirsebergs IP har en mycket dålig både boende- och utemiljö. För dem är det mycket viktigt att få springa av sig under organiserade former där de ändå har möjlighet att välja vad de vill syssla med. Ledarna är duktiga och lyssnar på barnen. De kan både spela innebandy, fotboll och volleyboll med dem. Antalet som hittar till oss ökar hela tiden och vi på Rädda Barnen funderar nu på om vi kan växa ännu mer säger Karin Sellberg.

– Lite som Karin berättar så har vi en målgrupp som inte har det lätt. Men för oss så är det rätt enkelt att anordna en aktivitetstimme tillsammans och bistå med flera olika möjligheter för målgruppen att få aktiveras. De får chansen att ena veckan testa på innebandy och kanske veckan efter volleyboll. Sedan har vi alltid en lite större händelse inför sommaren och inför höst/vintern när vi anordnar en grillning i koppling till vårt pass, så får barnen även äta en ordentlig måltid och ha roligt med vänner, berättar Jakob Wikenstål.

Har ni haft andra verksamheter med i er samverkan och hur har de isåfall bidragit?

– Malmö City fotbollsklubb är också med och har utefotboll i direkt anslutning till de aktiviteter vi har inomhus. Sedan arbetar vi även med Kulturskolan, ett annat viktigt samarbete som uppstått genom CTC. De kommer till hallen eller fotbollsplanen med en massa olika aktiviteter. Det är mycket populärt bland barnen. Samma sak gäller Svenska kyrkan som vi på Rädda Barnen träffat genom CTC och har en årlig julfest för barnen och deras familjer, säger Karin Sellberg

– Ja lite som Karin är inne på så har vi mer än bara oss instämmer Jakob. Vi har dessutom nu precis börjat samverka även med Bulltofta IF där vi ser till att deras ungdomar får utvecklas i ledarskap och leda några olika stationer under vår aktivitet. Så där får vi in ännu fler ledare som är mer och ser till att barnen får en meningsfull timme, menar Jakob Wikenstål

Tillsammans är vi Goda Grannar och fler kan vi bli. Vill ditt företag vara med och stötta oss i detta eller liknande arbeten, ta kontakt med [email protected].